Zelfmoord op Twitter

Date 07-09-2010

Het was de zaterdagavond-buzz op Twitter: ‘Man wil zelfmoord plegen’. Geen beter vermaak dan leedvermaak. De kijkcijfers stegen dan ook in rap tempo tot een hoogte waar Paul de Leeuw enkel nog van kan dromen. De reacties op het dreigement varieerden van ‘doen doen doen’ tot ‘je moet gewoon okergeel denken.’ Zo zijn wij. Respectievelijk de vleesgeworden sociaal onbeholpen totaaldomheid, of het misplaatste ‘seen that, been there done that engelengedrag’  Op een enkeling na, waaronder VVD-politica Jeanine Hennis-Plasschaert en talkshow-tafelgast van de publieke omroep Frits Wester. Zij deden hun burgerplicht en lichtten de diensten in die ingelicht dienen te worden. Chapeau, hulde en start de applausband. Of toch niet?

Hennis-Plasschaert koos er daarna wijselijk voor haar mond te houden en in haar bolide af te reizen naar de radiostudio in Hilversum om daar aan te schuiven bij Jan Roos en Jan Dijkgraaf tijdens de eerste uitzending van Echte Jannen. Om er ook daar vervolgens als het graf over te zwijgen.  Mag het dan toeval heten dat de kale Hansje Brinker van het RTL-nieuws vandaag in de Telegraaf te vinden is met zijn heldendaad? Vast niet. het ‘suïcidaaltje’ en Wester hebben namelijk een gemene deler: aandacht. Iemand die voornemens is zelfmoord te plegen, gaat niet op straat staan roepen dat hij er een eind aan wil maken. Iemand die het niet ziet zitten, die wel. Die hunkert naar aandacht. Negatief, positief het maakt nagenoeg niks uit. Wat kan ik waar halen en bij wie? In de hulpverlening is daar een mooie term voor bedacht: shopgedrag.  Frits Wester shopt ook graag voor aandacht.

Dat is hulpverlening 2.0 Onbaatzuchtige zelfbevlekking. Net als de patiënt in kwestie, die schaamteloos verder gaat met alle aandacht naar zich toe te trekken.

site: www.regelmatig.com
blog: www.ollieofolaz.nl
twitter: www.twitter.com/Ollie_of_Olaz

deel deze site en voel je een beter mens:

deel deze site naar bijvoorbeeld twitter of nujij. klik op het icoon:
 • Webnews
 • Digg
 • del.icio.us
 • StumbleUpon
 • NuJIJ
 • YahooMyWeb
 • TwitThis
 • Facebook
 • Bloglines
 • LinkedIn

1 reactie op “Zelfmoord op Twitter”

 1. Bartje zei:

  onbaatzuchtig is niet meer hip

Reageer